Nemocnice je přesvědčena, že maso bylo dostatečně tepelně upraveno a nákaza nehrozí
Kroměřížská nemocnice je jedním z odběratelů, kterým v tomto týdnu bylo dodáno maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely. Informaci zveřejnila Státní veterinární správa v době, kdy už větší část suroviny byla vydána strávníkům v nemocnici. Tepelná úprava při zpracování masa byla ale podle dosavadních zjištění dostatečná a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny. Suroviny k přípravě jídel pro hospitalizované pacienty a zaměstnance nakupuje nemocnice od prověřených dodavatelů, kteří garantují jejich kvalitu a nezávadnost.
Hovězí maso bylo do Kroměřížské nemocnice dodáno v pondělí, šlo celkem o 21 kilogramů suroviny. Následující den bylo vydáno ze skladu k přípravě středečních obědů. Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem. „Teplotu stravy ještě standardně přímo před výdejem kontroluje nutriční terapeut při tabletování pro pacienty a kuchaři při výdeji zaměstnancům v nemocniční jídelně,“ popsala Miroslava Drahotuská, vedoucí stravovacího provozu Kroměřížské nemocnice.
V nemocnici bylo zpracováno celkem 17 kilogramů masa pro přípravu 170 obědů, které byly ve středu vydány zaměstnancům i pacientům. Celkově se denně ve stravovacím provozu Kroměřížské nemocnice připravuje více než 500 obědů. V tomto případě bylo hovězí maso podáváno jako přírodní plátek a také s koprovou omáčkou. „Ve čtvrtek ráno nás kontaktoval dodavatel masa, od kterého jsme se dozvěděli, že by mělo jít o závadnou surovinu. Vraceli jsme jedno celé balení syrového masa, tedy něco přes čtyři kilogramy. Maso i dodací listy včera přímo v nemocnici zkontroloval zástupce státní veterinární správy. Dnes ve stravovacím provozu proběhla také kontrola krajské hygienické stanice. Zbylé maso si dnes ráno z nemocnice odvezl dodavatel,“ doplnila Drahotuská.
Suroviny k přípravě jídel pro hospitalizované pacienty a zaměstnance nakupuje nemocnice od prověřených dodavatelů, kteří garantují jejich kvalitu a nezávadnost. „Této situaci jsme bohužel nemohli zabránit a velmi nás to mrzí. Pevně ale věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny,“ uvedl Petr Liškář, ředitel Kroměřížské nemocnice.
Nemocnice zatím podle jeho slov nemá informaci o tom, že by se u někoho z pacientů nebo zaměstnanců projevily zdravotní potíže, které by mohly ukazovat na nákazu salmonelou. „Naši odborníci na infekční medicínu přesto doporučují, pokud by někdo z dotčených pacientů nebo zaměstnanců měl zažívací potíže, které by se v průběhu šesti hodin až dvou dnů od konzumace masa projevily nejprve zvracením, poté bolestmi břicha, teplotami a průjmem, měl by se nechat vyšetřit ošetřujícím, praktickým nebo závodním lékařem. Ten by podle obvyklého postupu nechal provést bakteriologické vyšetření a v případě potvrzení salmonely by potom pravděpodobně následovala péče Infekčního oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Věříme však, že k tomu nedojde,“ doplnil Petr Liškář.